Gezond eten en genieten: gaat dat samen?

Hoe eet je nou eigenlijk gezond? Daarover zijn de adviezen nogal divers in de wereld van de voedingsvoorlichting. Zelf heb ik een enorme passie voor voeding en inmiddels ook de nodige kennis hierover vergaard. In het kader van de kracht van het delen van kennis wil ik je meenemen in mijn visie op gezond eten en je laten zien dat je daar ook van kunt genieten.

Voed je lichaam door gevarieerd te eten

Je eet in de eerste plaats om je lichaam te voeden zodat je lichaam goed kan functioneren. Geen enkel afzonderlijk product bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Door gevarieerd te eten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen, die nodig zijn om je lichaam goed te laten functioneren. En als je lichaam goed functioneert voel je jezelf ook goed.

Biologische voeding

Kies voor biologische voeding, omdat in de biologische landbouw geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor zijn de producten rijker aan voedingsstoffen.
In de biologische veeteelt hebben de dieren een diervriendelijk leven en worden ze niet volgestopt met antibiotica en hormonen, die je anders binnenkrijgt via het vlees dat je eet. Biologische voeding is dan ook puurder en smaakvoller dan voeding die niet biologisch is.

Eet zoveel mogelijk seizoensproducten uit Nederland

Seizoensproducten uit Nederland hebben geen lange reis afgelegd om in de supermarkt te komen. En dat is weer beter voor het milieu. Producten van het seizoen zijn veelal afkomstig van de koude grond, deze komen dus niet uit kassen en bevatten meestal meer voedingsstoffen en hebben ook meer smaak.

Koop producten die herkenbaar zijn als voeding

Een mooie uitspraak in dit kader is: koop niets wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Een pakje met poeder om aardappelpuree van te maken associeer je niet meer met aardappels en is ook niet bepaald smakelijk.

Geniet

Genieten van eten is een belangrijk aspect van lekker leven. Gezond eten, zeker als biologische voeding daarin de hoofdrol speelt, en genieten gaan heel goed samen.

Reacties