Vet om in te bakken

Wat is nou een goed vet om in te bakken? Onze voedingsvoorlichtingsbronnen geven hierop veel verschillende antwoorden. Dan is er natuurlijk nog het ruime aanbod in de supermarkt van industrieel bewerkte vloeibare en vaste bak- en braadproducten. Dit alles maakt de keuze niet eenvoudig. Ook ik worstelde met de vraag wat een goed vet is om in te bakken. Na enig onderzoek ben ik uitgekomen op kokosolie en ben het gaan gebruiken. Het bevalt mij uitstekend.

Kokosolie heeft een smeltpunt van ongeveer 25 graden en is vloeibaar in de landen waar deze vandaan komt. Vandaar de naam kokosolie. In Nederland is het echter een vast vet. Kokosolie is een verzadigd vet en is geschikt om te verhitten vanwege de kleine kans op oxidatie. Als een vet meer onverzadigd is neemt het risico op oxidatie toe, wat schadelijk is voor onze gezondheid.

Kokosolie heeft, in tegenstelling tot de meeste vetten, vetzuren met middellange ketens. Hieraan dankt kokosolie zijn vele goede eigenschappen:
  • Kokosolie wordt gemakkelijk door de darmen opgenomen waardoor allerlei voedingsstoffen, zoals in vetoplosbare vitamines en mineralen, beter worden opgenomen
  • Kokosolie is een snelle energiebron en wordt nauwelijks opgeslagen als lichaamsvet
  • Kokosolie verhoogt de schildklierwerking waardoor de stofwisseling sneller wordt
  • Kokosolie zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor er weinig schommelingen van het bloedsuikergehalte zijn. Dit is gunstig ter voorkoming van suikerziekte
  • Kokosolie vermindert een hoge bloeddruk
  • Kokosolie heeft een beschermende werking op de celmembranen waardoor het de huid van binnenuit beschermt
  • Kokosolie is ook goed om op je huid te smeren omdat het snel door je huid wordt opgenomen
  • Daarbij heeft kokosolie nog iets bijzonders, het bevat de vetzuren laurinezuur en caprylzuur. Deze vetzuren beschermen tegen allerlei bacteriën, virussen en schimmels

Kokosolie is dus een uitermate gezond product om in te bakken en het is ook geschikt om het, in plaats van boter of margarine, op je brood te smeren.

Waar kun je kokosolie kopen? Het beste is om biologische kokosolie te kopen, omdat deze zuiverder is. Kokosolie is in twee varianten verkrijgbaar, met een neutrale smaak en met een subtiele kokossmaak.

Ondanks alle goede eigenschappen van kokosolie wordt nog altijd door diverse voedingsinstanties, waaronder het Voedingscentrum, gezegd dat het geen geschikt product is, omdat het verzadigde vetten bevat. Nog steeds heerst de opvatting dat verzadigde vetten slecht zouden zijn, omdat deze in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten. Zo zouden verzadigde vetten een cholesterolverhogende werking hebben. Diverse onderzoeken tonen echter aan dat kokosolie geen cholesterolverhogende werking heeft. Sterker nog, er is onlangs een onderzoek gepubliceerd waarin geen verband is aangetoond tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten.

Ik vind het jammer dat door veel voedingsinstanties kokosolie wordt afgeraden, terwijl het zo’n mooi product is. Gelukkig heb ik al een aantal mensen in mijn omgeving weten te overtuigen. Nu de rest van Nederland nog... én de voedingsvoorlichting...

Reacties