No milk today

Melk is goed voor elk, was een bekende slogan van een aantal jaren geleden. Wij zijn opgegroeid met het idee dat het drinken van koemelk goed voor ons is. Maar is dat wel zo?

In de jaren dertig was er een melkplas, oftewel een overschot aan melk. Om van de melk af te komen moesten wij van de overheid massaal aan de melk. Daarom werd het drinken van melk gepromoot. Ook nu nog wordt door het Voedingscentrum, dat namens de overheid advies geeft over voeding, aangeraden om melk te drinken. Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat melk helemaal niet zo goed voor ons is.

Melk zou goed zijn voor onze botten, omdat het een goede calciumbron zou zijn. Daardoor zouden we een kleinere kans hebben op botontkalking. In Nederland wordt veel melk gedronken en Nederland is een van de landen waar veel botontkalking voorkomt. Zo komt in Japan, waar bijna geen melk wordt gedronken, nauwelijks botontkalking voor. Calcium in melk kan ons lichaam niet opnemen. Sterker nog, het lijkt erop dat door het drinken van melk calcium uit onze botten wordt onttrokken. Daarom kunnen wij ons calcium beter halen uit bijvoorbeeld groene groenten.

Melk bevat ook eiwitten, maar deze zijn heel groot. Wij kunnen deze niet verteren. Dat is natuurlijk niet gek, als je bedenkt dat een koe vier magen heeft en wij maar één.

Een moeder geeft moedermelk aan haar baby. En zo geeft een koe melk aan haar kalf. Melk bevat stoffen om het kalf te laten groeien, waaronder groeihormoon. In koemelk zit veel meer groeihormoon dan in moedermelk. Een kalf moet namelijk relatief gezien veel sneller groeien dan een baby. Er bestaan vermoedens dat door dit hoge gehalte aan groeihormoon in koemelk, verschillende vormen van kanker worden gestimuleerd. Het groeihormoon zorgt voor een snellere deling van de cellen, dus ook die van kankercellen.

Melk bevat lactose (melksuiker). Om dit af te breken is het enzym lactase nodig. Baby’s hebben dit enzym om de lactose af te breken die in moedermelk aanwezig is. Na ongeveer het derde levensjaar neemt het enzym lactase af, behalve als we koemelk blijven drinken. In Nederland is maar 9% van de mensen lactose-intolerant, dat wil zeggen dat het enzym lactase ontbreekt om lactose te verteren. Terwijl van de wereldpopulatie maar liefst 70% lactose-intolerant is. Het lijkt dus voor de hand liggend dat volwassen mensen van nature lactose-intolerant zijn en ons lichaam niet geschikt is om melk te drinken.

Eigenlijk is het toch ook heel vreemd, als je logisch nadenkt, dat wij mensen melk drinken van een ander soort en daarmee ook nog eens doorgaan op volwassen leeftijd.

Reacties