10 redenen om voor biologische voeding te kiezen

In mijn vorige blog Biologisch is toch echt heel logisch leg ik je uit waarom ik vind dat de biologische landbouw en veeteelt juist heel normaal zijn en de norm horen te zijn. Niet normaal zijn de gangbare landbouw en veeteelt. Die horen als afwijkend te worden gezien. Al die chemische bestrijdingsmiddelen die op groenten en fruit worden gespoten en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen die aan voedingsproducten worden toegevoegd, zijn niet alleen niet normaal maar ook schadelijk voor onze gezondheid.

Ieder jaar lezen we in de media dat de hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen op groente en fruit weer is toegenomen. Er is dus nog steeds niets verbeterd.

Tijd om zelf het roer om te gooien en te kiezen voor biologisch. Hieronder geef ik je 10 redenen om voor biologisch te kiezen.


10 redenen om voor biologische voeding te kiezen

  1. Biologische groente en fruit bevatten geen chemische bestrijdingsmiddelen. In de biologische landbouw mogen alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor bevatten biologische groente en fruit meer voedingsstoffen, zoals fytonutriënten, vitamines, mineralen en sporenelementen.

  2. Door biologische landbouw is de bodembiodiversiteit groter. Dat betekent dat de bodem rijker is aan mineralen, sporenelementen en micro-organismen. Gewassen kunnen hieruit volop voedingsstoffen opnemen. Daarom is de voedingswaarde van biologische groente en fruit hoger dan van gangbare geteelde groente en fruit.

  3. Biologische gewassen krijgen meer tijd en zonlicht om te groeien en te rijpen. Dit bevordert de smaak.

  4. Biologische producten bevatten geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Niet duidelijk is wat de langetermijneffecten hiervan zijn op onze gezondheid. Daarnaast is er nauwelijks iets bekend over de wisselwerking van deze stoffen.

  5. Er zitten geen genetisch gemodificeerde ingrediënten in biologische producten. Over wat de effecten hiervan zijn op onze gezondheid zijn weten we nog heel weinig.

  6. Biologisch vlees bevat nauwelijks tot geen antibiotica en hormonen. Biologisch gehouden dieren mogen wel met antibiotica behandeld worden, maar veel minder vaak dan in de reguliere veeteelt. Daarnaast komen de antibiotica niet in vlees of melk terecht, omdat er na gebruik een wachttijd geldt. Deze is twee keer zo lang als in de reguliere veeteelt.

  7. Dieren en kippen hebben een beter leven en meer ruimte in de biologische veeteelt dan in de bio-industrie. Dat verhoogt het dierenwelzijn. Zo is er in biologische varkensstallen voldoende ruimte en daglicht en kunnen de varkens ook naar buiten. Ook biologische kippen hebben meer ruimte en zijn vaak buiten.

  8. Dieren en kippen worden gevoed met biologische voeding, dus geen genetisch gemanipuleerde soja of mais. Hierdoor is de kwaliteit van het vlees en de eieren hoger.

  9. Dieren en kippen worden niet in korte tijd vetgemest maar krijgen tijd om te groeien. Dit is een stuk diervriendelijker dan de reguliere veeteelt. Denk bijvoorbeeld aan plofkippen die in heel korte tijd worden vetgemest, wat veel stress voor een kip oplevert.

  10. Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en wordt zo min mogelijk druk op de natuur gelegd. En dat verkleint je ecologische voetafdruk.

Dit lijken mij genoeg redenen om voor biologische voeding te kiezen. Zo heb je producten met een hogere voedingswaarde en weet je dat dieren een beter leven hebben gehad.

Ga jij ook voor biologisch?




Reacties