Dit is waarom groenten zo enorm gezond voor je zijn

We zijn van nature groente-eters

De oermens at maar liefst 500 tot 1000 gram groente per dag. Uit onderzoeken blijkt dat de oermens verrassend gezond was. En welvaartsziekten bestonden in die tijd nog niet.
Onze genen zijn nog vrijwel gelijk aan die van onze voorouders. Dus ook onze voeding hoort een grote hoeveelheid groente te bevatten.


Zo gezond zijn groenten

1. Rijk aan fytonutriënten

Groenten zijn een bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten groenten nog andere gezondheidsbevorderende stoffen, ook wel fytonutriënten genoemd. Het zijn deze fytonutriënten die groenten zo gigantisch gezond maken.
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst op de vele gezondheidsvoordelen van deze stoffen. Zo zijn er fytonutriënten met een werking als antioxidant of een ontstekingsremmende werking. Ook kunnen ze bijdragen aan een goedwerkend immuunsysteem, gewichtsverlies, een gezonde bloeddruk en goede sportprestaties.

Fytonutriënten zijn stoffen die planten maken om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals schimmels, virussen, bacteriën, insecten en UV-licht. Deze beschermingsstoffen blijken ook voor onze gezondheid heel positief te zijn.

Er zijn ruim 8000 verschillende fytonutriënten bekend en waarschijnlijk zijn er nog veel meer van deze gezonde stoffen.

Door te variëren in groenten, het liefst in alle kleuren, zorg je ervoor dat je een breed scala aan fytonutriënten binnenkrijgt. Juist de combinaties van deze stoffen zijn goed voor je gezondheid omdat ze elkaars werking versterken.

Biologische groenten bevatten aanzienlijk meer fytonutriënten dan groenten uit de gangbare landbouw. Een plant die bespoten is met kunstmatige bestrijdingsmiddelen, zoals antischimmelstoffen, heeft namelijk geen reden meer om zelf stoffen te maken tegen schimmels. En dus is het gehalte aan fytonutriënten in bespoten groenten heel laag. Ook door bodemuitputting in de gangbare landbouw bevatten groenten nauwelijks nog fytonutriënten.

Indeling fytonutriënten (zie overzicht onderaan deze blog)

- carotenoïden
- fenolen
- alkaloïden
- stikstofbevattende verbindingen
- organische zwavelverbindingen

Het meest onderzocht zijn carotenoïden en fenolen.

Carotenoïden: deze antioxidanten vind je vooral in gele, oranje, rode en groene groenten. Bronnen zijn onder andere tomaten, wortels, spinazie, boerenkool, pompoen, zoete aardappel. Voorbeelden zijn alfacaroteen, bètacaroteen, lycopeen, luteïne, astaxanthine, zeaxanthine.

Fenolen: hieronder vallen de flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die mogelijk beschermen tegen infecties, hart- en vaatziekten, kanker en andere chronische ziekten. Bronnen zijn onder andere boerenkool, broccoli, tomaten, uien, wortels.

2. Voor een gezonde spijsvertering

Groenten zitten boordevol vezels. Dit zijn de onverteerbare celwanden van een plant. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en een soepele ontlasting.

3. Goed voor je immuunsysteem

Vezels zijn niet alleen goed voor je spijsvertering maar ook voor je immuunsysteem. Het grootste deel van je immuunsysteem zit in je darmen. Daarom heeft voeding hier zoveel invloed op. Door het eten van veel groenten versterk je je immuunsysteem. De vezels in groenten zijn de belangrijkste voedingsbron voor je darmbacteriën. En je darmbacteriën vormen een essentieel onderdeel van je immuunsysteem. Dus hoe gezonder je darmbacteriën, hoe beter je immuunsysteem.

4. Verlaagt het risico op veel welvaartsziekten

Het eten van groente verlaagt het risico op veel welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, (darm)kanker, overgewicht en metabool syndroom.

5. Weinig calorieën

Groenten leveren weinig calorieën. Je kunt er veel van eten, zonder dat je ervan aankomt.

6. Verzadigend

Groenten geven een verzadigd gevoel waardoor je niet snel honger krijgt.


Samenvattend
Dat groenten zo enorm gezond zijn komt niet alleen door de vitamines en mineralen die erin zitten, maar vooral door de fytonutriënten. Deze plantaardige stoffen hebben veel gezondheidsvoordelen voor ons. Daarnaast zijn groenten rijk aan vezels. Die zijn goed voor je immuunsysteem en zorgen voor een gezonde spijsvertering.

Hoe kun je eenvoudig meer groente op een dag eten? Dat lees je in mijn blog 10 tips om meer groente te eten én een gouden tip.


Overzicht fytonutriënten



Reacties