10 tips om meer groente te eten én een gouden tip

In mijn blog Dit is waarom groenten zo enorm gezond voor je zijn lees je dat groenten naast vitamines en mineralen nóg een bijzonder soort ingrediënt bevatten, namelijk fytonutriënten. Dit zijn stoffen die een plant aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf en blijken ook voor ons heel gezond te zijn.

Zo zijn er fytonutriënten die als antioxidant werken of als ontstekingsremmer. Ook kunnen ze bijdragen aan een goedwerkend immuunsysteem, gewichtsverlies, een gezonde bloeddruk en goede sportprestaties.

Het eten van veel groenten is gezond. De oermens deed dat al. Maar wij eten veel te weinig groente. De hoogste tijd om daar wat aan te doen!

Hoe dan? Ik geef je 10 tips om moeiteloos meer groente per dag te eten.

Eerst even wat cijfers

Hoeveel groente eten we?
Volgens Wat eet Nederland eet een volwassene gemiddeld 143 gram groente per dag.

Hoeveel groente hebben we nodig?
Het advies van het Voedingscentrum is om minimaal 250 gram per dag te eten.

Er zijn ook andere adviezen over groente te vinden. Zo adviseert de orthomoleculaire geneeskunde om 400 tot 800 gram groente per dag te eten. Zelf ben ik daar ook aanhanger van en ik ben van mening dat de 250 gram die het Voedingscentrum adviseert veel te laag is.

We eten veel te weinig groente
Uit de cijfers hiervoor kan ik concluderen dat we veel te weinig groente eten. We halen het advies van het Voedingscentrum van 250 gram groente per dag niet eens. En dan is die hoeveelheid ook nog eens veel te laag als we de orthomoleculaire geneeskunde erbij halen. Het is dus dramatisch gesteld met onze groenteconsumptie.

En dan nu de tips

10 tips om meer groente te eten én een gouden tip

1. Eet bij iedere maaltijd groente.
Eet niet alleen groente bij het avondeten maar ook bij je ontbijt en lunch. Een groenteomelet of een smoothie met groenten zijn prima opties voor je ontbijt. Als lunch kun je kiezen voor een salade of zelfgemaakte soep.

2. Een boterham of rijstwafel kun je rijk beleggen met groente, zoals tomaat, komkommer, paprika, ijsbergsla, avocado.

3. Kies ervoor om je soep zelf te maken. Bijvoorbeeld van één soort groente of combineer verschillende soorten groenten. Zo kom je al snel aan een behoorlijke portie groente.

4. Maak een salade niet alleen met sla, maar doe hier ook geroerbakte groenten door, zoals wortel, paprika, courgette, tomaat, aubergine, bleekselderij, broccoli, bloemkool.

5. Vervang aardappels door zoete aardappels. Deze laatste is een groente.

6. In plaats van rijst of spaghetti kun je bloemkoolrijst of courgettespaghetti eten.

7. Varieer in groente. Eet niet altijd dezelfde groenten, dat maakt het ook leuker om meer groente te eten.

8. Combineer verschillende groenten tijdens een maaltijd.

9. Eet groente als tussendoortje, bijvoorbeeld stukjes komkommer, tomaat, wortel.

10. Het is handig om diepvriesgroenten in huis te hebben. Zo heb je altijd groente op voorraad.

Gouden tip: kies voor biologische groenten

Biologische groenten bevatten geen chemische bestrijdingsmiddelen. Ze hebben een hogere voedingswaarde en zijn aanzienlijk rijker aan fytonutriënten.




Reacties