Biologisch is toch echt heel logisch

Biologische voeding, biologische landbouw en biologische veeteelt worden nog altijd als niet-gangbaar en afwijkend gezien. Maar als je logisch nadenkt is biologisch niet afwijkend en juist heel logisch. Eigenlijk zijn de reguliere landbouw en de reguliere veeteelt helemaal niet normaal en afwijkend.

Niet normaal

Het is toch niet normaal om chemische bestrijdingsmiddelen over gewassen te spuiten. Ook is het niet normaal is dat dieren op elkaar gepropt worden in een veel te kleine ruimte om te worden vetgemest en antibiotica en hormonen krijgen toegediend. En dan eten we het vlees van die dieren en de bespoten groenten ook nog op.

Wel normaal

Normaal is om schone voeding te eten die niet bespoten is met chemische bestrijdingsmiddelen en vlees te eten van dieren die een goed leven hebben gehad en goed gevoed zijn.

Cocktail van bestrijdingsmiddelen

En dan is het nog niet eens zo dat er maar één soort bestrijdingsmiddel wordt gebruikt. Nee, er worden verschillende soorten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit aangetroffen.

De effecten van deze bestrijdingsmiddelencocktails op onze gezondheid, worden nog steeds niet meegenomen in het Europese bestrijdingsmiddelenbeleid. Het is niet duidelijk wat het stapelingseffect is van de verschillende soorten bestrijdingsmiddelen tegelijkertijd. Mij lijkt het niet goed voor je gezondheid.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk

Veel chemische bestrijdingsmiddelen zijn hormoonverstoorders en kunnen onder andere zorgen voor voortplantingsproblemen en schildklierafwijkingen. Ook worden ze in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en autisme. Zo zijn er veel aanwijzingen dat het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Ook is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend voor mensen. Glyfosaat is een onderdeel van heel veel bestrijdingsmiddelen en is nog steeds niet verboden.

Ieder jaar lezen we in de media dat de hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen op groente en fruit weer is toegenomen. Er is dus nog steeds niets verbeterd.

Een gezonde bodem levert gezonde voeding

Een gezonde bodem zit vol micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, algen, gisten, schimmels. Daarnaast is een gezonde bodem rijk aan mineralen en sporenelementen. De gezondheid van de bodem wordt bepaald door de aanwezigheid en diversiteit van micro-organismen, mineralen en sporenelementen. Gewassen die op een gezonde bodem groeien, kunnen hieruit volop voedingsstoffen opnemen.

Door bestrijdingsmiddelen en eenzijdige landbouw, minder voedingsstoffen

Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en door eenzijdige landbouw raakt de bodem uitgeput en zit er weinig leven in. Een bodem die arm is aan micro-organismen, mineralen en sporenelementen levert zwakke planten met weinig voedingsstoffen. Als er niet veel in de bodem zit, kan een plant ook weinig opnemen. Resultaat: groenten op je bord waarin nauwelijks nog vitamines, mineralen en sporenelementen zitten.

Onze voeding is de afgelopen 40 tot 50 jaar tot wel 70 procent minder aan voedingsstoffen gaan bevatten. Ook voor ons lichaam heeft dat gevolgen. Het wordt steeds moeilijker om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Neem zelf de touwtjes in handen: kies voor biologisch

Kies voor biologische voeding. Zo weet je dat je schoon eet, dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en chemische toevoegingen. Daarnaast bevat je eten meer voedingsstoffen en meer smaak dan voeding uit het reguliere circuit.

In mijn volgende blog geef ik je 10 redenen om voor biologische voeding te kiezen.

Hoe herken je biologische producten? Aan deze logo’s:



  • Het groene logo is het Europese biologische keurmerk. Zo’n product voldoen aan de EU-regels en eisen voor biologische productie.

  • Het EKO-logo gaat een stap verder. Producten met dit logo zijn biologisch en voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan de omgang met de dieren en het milieu.

  • Het Demeter-logo heeft de strengste eisen. Demeter staat voor biologisch-dynamisch en stelt nog hogere eisen aan dierenwelzijn, natuur en landschap en bewerking dan het EKO-logo.

Reacties