Eten met aandacht en goed kauwen: waarom en hoe doe je dat?

Eten met aandacht betekent rustig eten, goed kauwen en de tijd nemen voor je maaltijd. Dit betekent geen afleiding als je aan tafel zit. Als je goed kauwt, eet je vanzelf langzamer en met aandacht.

In deze blog leg ik je uit waarom het belangrijk is om te eten met aandacht en goed te kauwen. Daarna geef ik je tips hoe je dat doet. 
 

Waarom zijn eten met aandacht en goed kauwen belangrijk?

Goed kauwen zorgt voor een betere spijsvertering

Een deel van de vertering vindt al plaats in je mond. Maar daarvoor moet wel gelegenheid zijn. Met hap-slik-weg kom je er niet. Het speeksel in je mond bevat het enzym amylase dat zetmeel afbreekt. Dit heeft even tijd nodig. Door goed te kauwen maal je het voedsel fijn en blijft de hap langer in je mond. Hierdoor kan amylase zijn werk doen. 
 
De rest van de spijsvertering gebeurt in je maag en darmen. En je maag en darmen hebben geen tanden. Dus die kunnen niet kauwen. Dat moet je in je mond doen.
Als je eten in grote brokken in je maag en darmen komt, kan het niet goed worden verteerd. Alleen het buitenste laagje wordt verteerd en de rest niet. Maar wel als je eten goed is fijngekauwd. En wat heel belangrijk is: je hebt een veel betere opname van voedingsstoffen.
 
Als je heel gezond eet maar niet genoeg kauwt verdwijnt dus veel gezondheid in de toiletpot. En dat is zonde. 

Meer aandacht betekent minder eten

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je merkt dat je verzadigd bent. Je hersenen hebben even tijd nodig om te registreren dat je maag vol zit. Dit gebeurt door het verzadigingshormoon leptine dat een seintje geeft aan je hersenen dat je vol zit. 
Als je langzaam en rustig eet door goed te kauwen, ben je langer bezig met je maaltijd. Dan is de kans groot dat je op tijd merkt dat je genoeg hebt gegeten. Maar dan moet je wel met aandacht eten en niet met afleiding. Als je tijdens het eten bijvoorbeeld met je smartphone bezig bent of je kijkt tv, eet je gedachteloos en heb je vaak niet door hoeveel je eet. Daarnaast heb je niet goed in de gaten wanneer je genoeg hebt gegeten. Je mist het seintje van leptine. Afleiding kan er dus voor zorgen dat je meer eet.
 
Omgekeerd geldt: door te eten met aandacht luister je naar je lichaam. Hierdoor merk je wanneer je verzadigd bent en stop je met eten. 
 

Hoe doe je dat: eten met aandacht? 

Aan tafel

Ga aan tafel zitten. Dan heb je ook meteen een goede houding. Dit komt je spijsvertering ten goede. 
 

Geen afleiding

Zorg ervoor dat je geen afleiding hebt tijdens het eten. Ga niet voor de tv of achter je computer of laptop zitten. Lees ook geen krant of tijdschrift. En leg je smartphone ver weg. Zo ver weg dat je die niet kunt pakken als je aan tafel zit. 
 

Adem in en uit

Adem een paar keer diep in en uit voordat je je eerste hap neemt. Adem in door je neus en adem uit door je mond via een diepe zucht. Dat zorgt ervoor dat je rustig wordt. En als je rustig bent verloopt je spijsvertering beter dan wanneer je gestresst aan tafel zit. 
 

Neem kleine happen

Neem geen grote happen. Dan heb je namelijk eerder de neiging om te slikken als je mond vol is. Kleine happen kun je beter kauwen. 
 

Tellen en wennen

Gemiddeld kauwt iemand ongeveer zes tot tien keer op een hap en slikt het dan door. Beter is om elke hap ongeveer 30 tot 40 keer (of nog meer) te kauwen. Dat lijkt veel maar valt erg mee.
Probeer te wennen aan langzaam eten en goed kauwen. Tel het aantal keren dat je kauwt en bouw dit op naar 30 tot 40 keer per hap. Je kunt het zelf voelen. Als je nog brokken in je mond hebt moet je nog iets langer kauwen. 
 

Varieer

Varieer met eten. Hierdoor geniet je meer van je maaltijden en eet je niet op de automatische piloot. 
 

Kook zelf en geniet van je eten

Genieten van je eten is heel belangrijk. Kook daarom zelf of laat dit voor je doen (en dan bedoel ik niet door iemand van thuisbezorgd of door de snackbarmedewerker om de hoek). En neem de tijd om te genieten van je zelfbereide maaltijd.
 

Kortom

Bewust eten met aandacht en goed kauwen zorgen ervoor dat je eten beter wordt verteerd en leidt tot een betere opname van voedingsstoffen. En je zult merken dat je minder eet omdat je eerder doorhebt dat je verzadigd bent.
Door bewust te eten, de tijd te nemen en te variëren geniet je (weer) van je maaltijden en proef je ook nog eens meer.




Reacties