Keuzes, keuzes, keuzes!

Het aanbod van producten in de supermarkt is in de afgelopen pakweg twintig jaar enorm uitgebreid. Neem bijvoorbeeld de zuivelproducten. Vroeger was er alleen yoghurt, vanillevla en chocoladevla. Wat later kwamen daar blanke vla en hopjesvla bij en daarmee was het aanbod compleet. Als je nu bij de zuivelafdeling in de supermarkt kijkt, weet je van gekkigheid niet wat je moet kiezen als je gewoon een lekker toetje wilt. Het gaat van knibbelknabbelvla tot stracciatellayoghurt en van wintervla bitterkoekjes tot wolkentoetje vanille. Nee, dit verzin ik niet zelf. En dan heb ik het alleen nog maar over de zuivel.

Wil je pindakaas kopen, dan ben je eerst een kwartier aan het kijken naar de verschillende soorten die er zijn. Zo zijn er diverse merken verkrijgbaar en dan heeft ieder merk ook nog eens allerlei soorten, zoals light, met stukjes noot, creamy, met cashewnoten, walnoot, natriumarm en de biologische variant.

Dan is er nog het enorm gegroeide assortiment van kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en soepen uit pakjes en potjes. Qua maaltijden uit pakjes bestaan er allerlei wereldgerechten variërend van Indiase kip tandoori en Italiaanse lasagne tot Mexicaanse burritos en Italiaanse lasagnette. Als je een pastasaus wilt kopen, kun je kiezen uit een mix voor macaroni of spaghetti, mix voor macaroni Italiaans, spagheroni tradizionale, mix voor tagliatelle roomsaus en nog veel meer.

Het is toch verbazingwekkend als je kijkt naar de enorme hoeveelheid nieuwe producten die er de afgelopen jaren is bijgekomen en hoe daarbij het assortiment per product ook nog eens ontzettend is uitgebreid. Dan zie je toch als consument door de bomen het bos niet meer. Daarbij vraag ik me af of wij als consumenten er beter van worden of dat alleen de producenten er beter van worden. Het gegroeide aanbod van producten bestaat voornamelijk uit door de fabrikant bewerkte producten met allerlei kunstmatige toevoegingen, die nou juist geen bijdrage leveren aan onze gezondheid. Zelf denk ik dat uiteindelijk vooral de producenten er beter van worden. En er blijven maar nieuwe producten bij komen...

Reacties

  1. En als meer nu ook beter zou betekenen... Maar probeer in dat zuivelschap nog maar eens een drinkyoghurt te vinden zonder zoetstoffen.
    Het is allemaal 0% vet en 'zonder suiker', maar of dat nou gezonder is... maar da's een ander verhaal, voor een volgend blog misschien? :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten