Hoe we voor de gek worden gehouden door de voedingsmiddelenindustrie

Als consument worden we regelmatig voor de gek gehouden door de voedingsmiddelenindustrie. Op de verpakking van veel producten staat misleidende informatie, die we als goedgelovige consument voor waar aannemen. We worden op zo’n manier misleid dat we denken dat het om een ‘gezond’ product gaat of dat een product ‘ambachtelijk’ is bereid. Vaak komt de naam van het product niet overeen met wat er in zit. Zo schrijft NRC Next dat truffelaroma olijfolie helemaal geen truffel bevat en een Unox runderknakworst van Unilever voor eenderde uit kalkoen bestaat.

Foodwatch, een onafhankelijke organisatie die opkomt voor het recht van de consument op veilig en goed voedsel, brengt dit soort praktijken regelmatig aan het licht, evenals het consumentenprogramma de Keuringsdienst van Waarde.

Een aantal misleidingen op een rij

Hoe donkerder een brood, hoe meer voedingsvezels en hoe gezonder. Dit dachten we, maar niets is minder waar. Aan extreem donker brood is vaak moutextract of gebrande suiker toegevoegd als kleurstof om het brood donker te maken. Daarnaast kan het brood gebrand zijn waardoor het er donkerder uitziet. Deze bewerkingen maken het brood niet gezonder. Soms is heel donker brood gewoon witbrood met een donkere kleur.

Blue Band Goede Start is volgens producent Unilever wit brood met vezels en even gezond als volkoren brood. Unilever doet er geïsoleerde vezel en houtvezel in en vergelijkt het resultaat met gezond volkorenbrood, concludeerde Foodwatch. Volgens de Gezondheidsraad telt zo’n toegevoegde vezel niet mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Blue Band Goede Start bevat maar 4,6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels en geen 10%, zoals op het etiket staat.

De Keuringsdienst van Waarde bracht aan het licht dat de kaas op onder andere pizza’s en cheeseburgers helemaal geen kaas is. Deze nepkaas bestaat uit een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten, dat veel goedkoper is dan echte kaas.

Vanillevla bevat geen vanille, zo bleek uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. De kleurstof caroteen zorgt voor de gele kleur.

Wie denkt dat Zeeuwse mosselen uit Zeeland komen komt bedrogen uit. Ze zijn meestal afkomstig uit het buitenland. De mosselen worden naar Zeeland vervoerd en overspoeld met water uit de Oosterschelde, waarna ze ineens Zeeuwse mosselen heten.

Foodwatch ontdekte dat Pesto alla genovese van Bertolli van Unilever (ja wéér Unilever!) niet de royale hoeveelheid extra vierge olijfolie bevat zoals Unilever ons doet geloven. Maar slechts een kleine hoeveelheid en verder een onduidelijke soort plantaardige olie en veel basilicum. Een goede pesto is gemaakt van pijnboompitten, maar die zijn in de pesto alla genovese ver te zoeken. Hooguit een theelepeltje. De rest is vervangen door goedkopere cashewnoten. Veel Italiaanse kaas zit er ook niet in. Waarom smaakt de pesto dan zo puur mediterraan? Dat komt omdat Unilever, net als veel andere voedingsmiddelenproducenten, gebruik maakt van geur- en smaakstoffen.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg...

Het is goed dat er organisaties zijn zoals Foodwatch en de Keuringsdienst van Waarde en met dit soort misstanden naar buiten komen. Het is alleen wel heel triest dat zulke organisaties nodig zijn...

Reacties