Een multi: een zinvolle of zinloze aanvulling?

Een multivitamine-mineralenpreparaat, kortweg multi genoemd, is een voedingssupplement dat een combinatie bevat van de belangrijkste vitamines en mineralen. Het voordeel van een combinatie van vitamines en mineralen is, dat deze met elkaar samenwerken en elkaars werking positief beïnvloeden.

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het functioneren van ons lichaam. Een aantal vitamines kunnen wij niet zelf maken en voor mineralen geldt zelfs dat ons lichaam geen enkel mineraal zelf kan maken. Dat betekent dat we ze met onze voeding moeten binnenkrijgen.

Een evenwichtige voeding voorziet in de vitamine- en mineralenbehoefte. Onze voeding is de afgelopen decennia echter steeds onevenwichtiger geworden, waardoor we niet altijd voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Daarom bestaat er een kans op tekorten hieraan. Om dit te voorkomen en om tekorten aan te vullen is een multi een goede aanvulling op onze dagelijkse voeding.

Slechte eetgewoonten

Veel mensen hebben slechte eetgewoonten, waardoor ze niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Steeds meer geraffineerde producten

In de supermarkt zijn steeds meer geraffineerde, door fabrikanten bewerkte, producten verkrijgbaar die daardoor ook minder voedingsstoffen bevatten. Bijvoorbeeld kant-en-klaarproducten, witte pasta, witte rijst en wit brood.

Grond steeds armer aan mineralen

De grond waarop het meeste van ons voedsel wordt verbouwd is steeds armer aan mineralen. Kunstmest bevat voornamelijk kalium, fosfor en stikstof, waardoor de grond nauwelijks andere mineralen bevat. Omdat ons lichaam mineralen niet zelf kan maken en daarom uit de voeding moet halen, wordt dat hierdoor steeds moeilijker.

Blootstelling aan schadelijke stoffen

In de landbouw wordt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen, die aanwezig zijn op onder andere de groenten en fruit die wij eten. Deze bestrijdingsmiddelen vormen een belasting voor ons lichaam. Ook door luchtvervuiling worden we blootgesteld aan schadelijke stoffen. Door deze invloeden kunnen vrije radicalen worden gevormd in onze lichaamscellen. Vrije radicalen kunnen de cellen beschadigen en spelen een rol bij het verouderingsproces en bij het ontstaan van verschillende welvaartsziekten. Een aantal vitamines en mineralen, namelijk antioxidanten, beschermen ons lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, door de vrije radicalen aan zich te binden.

Stress

Onze leefstijl is de laatste jaren veranderd. Het leven is drukker geworden en we hebben meer stress, waardoor we ook meer vitamines en mineralen nodig hebben.

Conclusie

Al deze bovengenoemde factoren geven aan dat enerzijds ons lichaam grotere hoeveelheden vitamines en mineralen nodig heeft en anderzijds onze voeding hierin juist ontoereikend is. Daarom is een multi een zinvolle aanvulling op onze voeding.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die een multi gebruiken zich fitter voelen, een verhoogde weerstand hebben en minder vaak ziek zijn.

Reacties