Goede voeding kan kostenbesparend werken in de gezondheidszorg

Onze gezondheidszorg is voornamelijk gericht op behandeling van ziekten met medicijnen. Preventie van ziekten speelt hierin een ondergeschikte rol. De rol van voeding in relatie tot preventie komt al helemaal niet aan bod, terwijl hiermee naar mijn mening veel gezondheidswinst te behalen valt en dit tevens kostenbesparend kan werken.

Maar waarom wordt hier dan zo weinig mee gedaan? Het probleem ligt denk ik doordat de voorlichting over goede voeding nog altijd niet goed is en de kennis over voeding onvoldoende wordt toegepast vermoedelijk omdat de rol van voeding sterk onderschat wordt. Het Voedingscentrum blijft achter in goede voorlichting over voeding, de rol van de diëtist wordt onderschat en huisartsen hebben onvoldoende kennis over voeding. Daarnaast is voeding niet zo’n lucratieve business als de geneesmiddelenmarkt, waar enorm veel geld in omgaat.

In de gezondheidszorg heeft de huisarts een belangrijke taak in het geven van voorlichting over ziekten en preventie daarvan. Huisartsen hebben een gebrek aan juiste kennis over voeding, doordat de opleiding hierin tekortschiet. Dus hebben huisartsen het in hun voorlichting nauwelijks over voeding. Afgestudeerde geneeskundestudenten leggen de eed van Hippocrates af en dat terwijl een belangrijke uitspraak van hem is: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding‘. Aan deze uitspraak wordt volledig voorbij gegaan in de gezondheidszorg.

Een stap in de goede richting in het verbeteren van voorlichting over goede voeding is denk ik meer onderwijs over voeding tijdens de studie geneeskunde. Daarnaast is bijscholing over voeding aan huisartsen noodzakelijk evenals een sterke verbetering van de voorlichting door het Voedingscentrum. Eerst moet echter het belang van voeding in relatie tot gezondheid en (preventie van) ziekten voldoende worden onderkend.

Goede voeding kan veel ziekten voorkomen en zo kostenbesparend werken in de gezondheidszorg. Maar dan moeten wel de medische wereld en de overheid hiervoor open staan.

Reacties