Een gezond voedselsysteem voor een betere gezondheid

Ik ben een interessant artikel tegengekomen waarin Jaap Seidell met zijn boek “Andere kost” pleit voor een ander voedselsysteem. Ons voedselsysteem en onze gezondheidszorg zijn niet goed georganiseerd, zegt Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is tijd voor een radicale verandering. Hier is ook een podcast aan gewijd. Die is echt de moeite waard om te beluisteren.

Deel met anderen

Ik ben het helemaal met Jaap Seidell eens en daarom wil ik dit graag met je delen. Het zou mooi zijn als iedereen het met anderen deelt zodat het veel aandacht krijgt. Want dat verdienen het artikel en de podcast. Met een gezond voedselsysteem en goede gezondheidszorg kunnen we de wereld veel mooier en beter maken dan die nu is.

Ons voedselsysteem maakt ons ziek

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Veel mensen hebben chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dit is niet alleen maar eigen schuld of pech hebben. Ons voedselsysteem maakt ons ziek, aldus Jaap Seidell. De voedingsindustrie is ingericht om veel calorieën te maken voor zo min mogelijk geld. Met als resultaat ultrabewerkt voedsel.

Ultrabewerkte producten

Ultrabewerkte producten zijn vooral gemaakt met zetmeel, suiker, vet en zout. Denk hierbij aan koek, snacks, frisdranken, maaltijdmixen, toetjes, ontbijtgranen en witte pasta. Deze producten hebben een hoge dooreetfactor. Consumenten worden voortdurend verleid om deze producten te kopen omdat ze goedkoop zijn en overal verkrijgbaar. 
Ultrabewerkte producten bevatten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen. Hierdoor worden we te zwaar en ontwikkelen we chronische ziekten. 

Slecht voor onze gezondheid en voor het milieu

Deze ultrabewerkte producten zijn niet alleen slecht voor ons maar ook voor het milieu. De producten bestaan voornamelijk uit tarwe, maïs, soja en suikerbiet. Deze eenzijdige landbouw bevordert niet de biodiversiteit en is niet goed voor de bodem. 
Daarnaast er ook nog de bio-industrie met goedkoop vlees, goedkope zuivel en eieren. Dat is ook slecht voor het milieu en is ook niet bepaald diervriendelijk. 
Onze huidige manier van voedsel produceren is slecht voor onze gezondheid voor het milieu. Daarom moet dit anders. 

Torenhoge gezondheidskosten

Mensen met overgewicht en chronische ziekten zorgen voor torenhoge kosten van de gezondheidszorg. Volgens Jaap Seidell moeten we vooral kijken naar wat de oorzaak hiervan is. Daar is onze gezondheidszorg niet op ingesteld, alleen maar op symptoombestrijding. En daar wordt het grote geld aan besteed. Niet aan preventie van ziekten. Terwijl juist daarin zoveel winst is te behalen. Lees ook mijn blog Goede voeding kan kostenbesparend werken in de gezondheidszorg.

Overheid: grijp in!

Volgens Jaap Seidell is het de hoogste tijd dat de overheid gaat ingrijpen. “Er zijn allerlei afspraken met de voedingsindustrie, maar het tempo ligt veel te laag. De voedingsindustrie heeft nog steeds veel te veel vrij spel. Het is tijd voor stevige maatregelen en goede wetgeving."

Wat kun je zelf doen?

Seidell heeft een boek 'Andere kost' uitgebracht. Hierin staat dat er echt iets moet veranderen en dat de overheid moet ingrijpen. In het boek staan ook adviezen om zelf gezonder te leven. Als je kiest voor gezonder voedsel, zal dat uiteindelijk de voedingsindustrie en het aanbod in de supermarkt beïnvloeden. Kies daarom voor natuurlijke voeding die zo min mogelijk bewerkt is.
Ook kun je je invloed uitoefenen in het stemhokje tijdens verkiezingen. Laten we kiezen voor een gezond voedselsysteem, zodat we onszelf en onze aarde gezonder maken.

De podcast met Jaap Seidell


Bron:
https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/onze-maatschappij-moet-gezonder

Reacties